Laden Evenementen

Opening Kerststallententoonstelling op 18 december om 11:30

Adres: Martelaren van Gorcum (De Hofkerk): Linnaeushof 94I, 1098 KT Amsterdam

De expositie is dagelijks geopend van

18 december 2022 en van 26 december 2022 tot en met 8 januari 2023.

1 januari gesloten.

Toegang vrij – Rolstoel toegankelijk

 

Op de expositie kunt u voornamelijk kerstgroepen bewonderen van Nederlandse bodem. In het begin van de vorige eeuw kende Nederland veel ateliers en beeldenfabrieken, die kerstgroepen produceerden. Soms hadden zij eigen ontwerpers in dienst, andere gebruikten mallen voor de productie. In de jaren na de oorlog nam de belangstelling voor kerstgroepen als gevolg van zowel de terugloop in kerkbezoek als het aantal gelovigen sterk af. Eind zestigerjaren sloten de laatste Nederlandse ateliers, waaronder ook de gebroeders van Paridon uit Amsterdam. Sinds de eeuwwisseling neemt de belangstelling voor kerstgroepen weer toe. Zo zijn er hedendaagse kunstenaars die kerstgroepen ontwerpen en ook vervaardigen.

Op deze expositie vindt u niet alleen kerstgroepen uit de oude verloren gegane ateliers maar ook  van hedendaagse ontwerpers en beeldend kunstenaars. In deze donkerste tijd van het jaar vertellen deze kerstgroepen de blijde boodschap van licht en hoop. Zij worden verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars uit vele delen van de wereld.

De expositie biedt een ideale mogelijkheid om van deze vorm van kunst te genieten De kerstgroepen zijn afkomstig uit de collectie en Bert Hilhorst, de koster van de Hofkerk. Hij verzamelt al jaren en is lid van de vereniging “Vrienden van de kerstgroep Nederland”.

 

 

 

Ga naar de bovenkant