Laden Evenementen

In de muziekgeschiedenis zijn vooral de namen van mannelijke componisten bekend. Maar ook vrouwen hebben muziek geschreven en de eerste componist die bij naam bekend werd, was een vrouw: Hildegard von Bingen, uit de 12e eeuw. Helaas is van weinig vrouwen werk bewaard gebleven.

Ook in de 19e eeuw beperkte het beeld dat men had van vrouwen en de rol die hen werd toegedacht zich vooral tot het moederschap en het echtgenoot zijn. Iets scheppen en dus ook componeren was voorbehouden aan mannen. Daarmee werd onrecht gedaan aan vrouwen, aan hun intelligentie en creativiteit.  Onder hen zijn Clara Schumann en Fanny Mendelsohn. Zij hebben onder de naam van hun veel beroemdere man (Robert Schumann) en broer (Felix Mendelssohn) diverse werken uitgegeven. Later is in ieder geval van een aantal werken bekend geworden dat deze van de beide vrouwen waren en zijn ze onder hun eigen naam opnieuw uitgekomen.

Clara Schumann en Fanny Mendelssohn waren daarnaast beiden zeer goede pianisten.  Zij schreven beiden een groot aantal werken voor de piano als ook een groot aantal liederen.

Dionne Polet-Brussee zal ingaan op de composities van beide vrouwen, vooral op hun liederen en ze plaatsen in het licht van hun tijd. Dionne zal ook zelf enkele liederen van deze componisten zingen.

Wanneer: Wo 15 november 20:00

Begeleiding: Dionne Polet Brussee

Kosten €9

Ga naar de bovenkant