Lezing: Rozenkransicoon


Book Tickets

Lezing: Rozenkransicoon

Het was de lekenbroeder Geertgen tot Sint Jan die van zijn Prior in het Dominicanen klooster van Haarlem de opdracht kreeg Maria met het Rozenhoedje te schilderen. Wist Geertgen veel, hij schilderde Maria met een spelend Kind en een kroontje op haar hoofd met vlak daaronder afwisselend tien witte en een rood rozenblaadje. Geloof je het niet? Ga kijken op zaal 34 in Museum Boijmans Rotterdam.

Het was Dominicus die vlak voor zijn dood Venetië bezocht en daar moslims een gebedssnoer zag gebruiken. Op zijn sterfbed kreeg Dominicus een visioen van Maria die hem de rozenkrans overhandigde. Zo is het gebruik van de rozenkrans bij de Dominicaanse familie gekomen. Dominicanen zijn altijd propagandisten van het rozenkransgebed geweest.

Tijdens het bidden van het rozenkransgebed wordt het leven van Jezus en Maria overwogen. Het worden de geheimen van de rozenkrans genoemd. Afbeeldingen van die geheimen staan op de rozenkransicoon. De Vita-icoon uit de Byzantijnse- en Westerse traditie laat de geheimen in haar volgorde zien.

Begeleiding: Thom Breukel
Wanneer:  vrij 24 mei
Tijd: 14:00
Kosten: € 9,-