Wat is Wijsheid? Een avond rond het boek Prediker


Wat is Wijsheid? Een avond rond het boek Prediker

Er staan drie boeken in de bijbel op naam van koning Salomo: Spreuken, Prediker en Hooglied. Op eigen wijze proberen deze boeken een antwoord te geven op de vraag: wat is wijsheid? Dat is een verzuchting die wij ook wel eens slaken als we even niet weten hoe verder.

In de drie boeken van Salomo is Wijsheid een vrouw. Het Boek Spreuken vertelt hoe Vrouwe Wijsheid samen met God hemel en aarde schept, zodat de schepping inderdaad met Wijsheid tot stand komt. Wijsheid, Vrouwe Wijsheid is te vinden om je heen, misschien bijvoorbeeld wel in een toevallig stapeltje stenen aan de rand van een bos.

Hoe vindt een mens wijsheid? Dat is de zoektocht van Prediker. Hij doet dat in het dagelijks bestaan, kijkt om zich heen, is kritisch, ook op zichzelf. Hij komt tot de conclusie: het leven is één groot mysterie: bezin je op dat mysterie, bezie de dingen ook eens van een andere kant, neem het leven serieus, maar weet ook te genieten.

Vanavond lezen we een aantal fragmenten uit Prediker en bekijken we of die voor ons een wegwijzer kunnen zijn.

We lezen uit de nieuwe vertaling van het boek Prediker uit Wat is Wijsheid? Spreuken, Prediker en Hooglied vertaald en toegelicht door Gerard Swüste, verschenen bij Skandalon 2020.

Begeleiding: Gerard Swüste
Wanneer: wo 19 feb
Tijd: 19:30-21:30
Kosten: € 9,-